Kitchari

1,25 l  vody

250 ml fazolek mungo

250 ml rýže basmati

125 ml jemně nasekaného čerstvého zázvoru

1 nasekaná cibule

3 nasekané stroužky česneku

3  hrsti pokrájené zeleniny (mrkev, cuketa, dýně atd.)

2 lžíce rostlinného oleje

3/4 lžičky kurkumy

1/4 lžičky rozdrcených chilli papriček

1/4 lžičky mletého černého pepře

1/2 lžičky mletého koriandru

1/2 lžičky mleté garam masaly

1/2 lžičky mletého kmínu

1/4 lžičky kardamomových semínek (2 tobolky)

1 bobkový list

Fazolky mungo a rýži propláchneme. Mungo nasypeme do vroucí vody a vaříme tak dlouho, až začne pukat. Přidáme rýži a za občasného míchání vaříme dalších 15 minut. Přidáme zeleninu. Během vaření začne směs housnout. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli, zázvor a česnek a osmažíme je dozlatova. Přidáme koření a za občasného míchání vaříme minimálně dalších 5 minut. Pokud je třeba, podlijeme vodou. Směs přidáme k rýži s fazolkami. Směs by měla mít konzistenci husté polévky.

Tento pokrm se vaří celkem asi 1 1/2 hodiny. Přidáme sůl nebo sojovou omáčku podle chuti. Hotové kitchari je poměrně pikantní. Pokud nemáte rádi pálivější jídla, uberte na koření.

Recept je na 4 porce.