Kitchari
1,25 l vody
250 ml fazolek mungo
250 ml rýže basmati
125 ml jemně nasekaného čerstvého zázvoru
1 nasekaná cibule
3 nasekané stroužky česneku
3 hrsti pokrájené zeleniny (mrkev, cuketa, dýně atd.)
2 lžíce rostlinného oleje
3/4 lžičky kurkumy
1/4 lžičky rozdrcených chilli papriček
1/4 lžičky mletého černého pepře
1/2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky mleté garam masaly
1/2 lžičky mletého kmínu
1/4 lžičky kardamomových semínek (2 tobolky)
1 bobkový list
Fazolky mungo a rýži propláchneme. Mungo nasypeme do vroucí vody a vaříme tak dlouho, až začne pukat. Přidáme rýži a za občasného míchání vaříme dalších 15 minut. Přidáme zeleninu. Během vaření začne směs housnout. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli, zázvor a česnek a osmažíme je dozlatova. Přidáme koření a za občasného míchání vaříme minimálně dalších 5 minut. Pokud je třeba, podlijeme vodou. Směs přidáme k rýži s fazolkami. Směs by měla mít konzistenci husté polévky.
Tento pokrm se vaří celkem asi 1 1/2 hodiny. Přidáme sůl nebo sojovou omáčku podle chuti. Hotové kitchari je poměrně pikantní. Pokud nemáte rádi pálivější jídla, uberte na koření.
Recept je na 4 porce.