V dávných dobách, předtím, než vznikla moderní věda, bylo jídlo považováno za lék. Zásady zdravého stravování byly všeobecně známé a skrytých účinků běžných druhů potravin a bylin se využívalo na očistu, uvádění do rovnováhy a na léčení. V současné době se lidé snaží znovu porozumět těmto principům. Věta "jste to, co jíte" , je stále více uznávána. Dnes chápeme, že s každým jídlem tvoříme svou budoucí podobu.

Potřebujeme jíst, abychom přežili, ale jídlo by mělo být také potěšením. Je to dar a měli bychom s ním jako s takovým zacházet, oslavovat je a žehnat mu, jako to činili naši předkové. Chuť, konzistence a vůně čerstvého ovoce a zeleniny, lahodné nápoje a bohatství chuti jsou požitky, z nichž se můžeme radovat. Čas jídla je neobyčejný a proces vaření, sdílení jídla a jeho konzumace je rituál, stvrzující život.

Buďte si plně vědomi toho, co jíte, odkud to pochází a jak to bylo vyprodukováno. Ideální je sezónní jídlo z lokálních zdrojů a ne dovážené přes polovinu zeměkoule. Dávejte přednost potravinám bez chemikálií a pesticidů a zpestřete si svůj jídelníček třeba následujícími recepty. Všem Vám přejeme  Dobrou chuť !

Recepty